display:none

Sokken Geschiedenis

Sokken 1

Van gebreide sandalen sokken tot de Gerse sokken van nu!
Een van de eerste kledingstukken die de mens voor zichzelf maakte waren sokken. De eerste sokken werden gemaakt van de huid van een dier en rond de enkel vastgebonden. Rond de 8e eeuw voor Christus droegen de oude Grieken sokken van gevlochten dierenharen voor de warmte.

Wil jij meer weten over de geschiedenis van sokken?
Lees dan deze blog.

Fotocredits: Smithsonian Magazine

Het woord sokken stamt af van het Latijnse woord soccus.
Enkele eeuwen later waren de Romeinen in staat om fijnere stoffen te weven en hierdoor konden ze comfortabelere sokken maken. In de 4e tot 6e eeuw na Christus droegen de Egyptenaren gebreide sokken en deze kwamen ook in de in de 15e eeuw weer in beeld. Hierboven zie je een voorbeeld van sokken die de Egyptenaren droegen, deze waren speciaal voor in hun slippers.

Leuk weetje: deze gebreide en vaak kleurrijke sokken waren een fashionitem, ze hadden het voor de warmte namelijk niet nodig in Egypte. 😉

Rond 1000 na christus werd de sok het symbool van welvaart. De sokken werden toen ook langer en duurder.

In de 16e eeuw werd de breimachine uitgevonden, hierdoor ging het maken van een sok zes keer sneller dan voorheen. Toch werd een groot deel van de productie van sokken nog steeds met de hand gedaan. In de 17e eeuw werd de eerste handvlakbreimachine uitgevonden, waar je ook kousen mee kon breien. In de 18e eeuw ontstonden in Engeland de eerste kous-brei-ateliers en daarna de kousfabrieken.

Na 1800 werden de meeste sokken machinaal geproduceerd. Ze werden gemaakt van zijde, wol of katoen. In 1864 vond William Cotton de Fully fashioned machine uit, daarmee kun je de sok helemaal in model produceren. De machines konden alleen nog niet meerderen of minderen en daarom sloten de kousen nog niet mooi aan. Gelukkig werd er toen in de 20ste eeuw nylon uitgevonden, dit betekende een ware revolutie!!

Dit materiaal kon namelijk in de vorm van een been worden gebracht door het te verhitten. Nylon was ook het begin van het mengen van twee of meer garens in de productie van sokken, een proces dat nog steeds voortduurt, hierdoor konden de sokken elastisch worden gemaakt. Ook was het makkelijk sokken met nylon te verven, zo konden er sokken in verschillende kleuren en met patronen gemaakt worden.

papagaai

Tegenwoordig kunnen sokken van heel veel verschillende materialen gemaakt worden en gaat dat allemaal via de machine. We dragen sokken nog steeds voor warmte en bescherming, alleen nu spelen comfort en mode een belangrijke rol.

Wat voor sokken draag jij het liefst?

Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Sock

Geef een reactie