Sushisokken blauw, 39-42

6,95

Sushifan? Dan kun je deze sokken niet laten lopen! Maat 39 – 42

4 op voorraad

Artikelnummer: 099 Categorie: Tags: , , , , ,

Beschrijving

Sushifan? Dan kun je deze sokken niet laten lopen! De sokken zijn beschikbaar in maat 39 – 42.

Wil je nog meer sokken zien met heerlijk eten? Kijk dan bij de pizza, kiwi of ananassokken

Materiaal: 70% katoen, 28% polyamide en 2% elastaan
Was de sokken op maximaal 40°C!
Niet aanbevolen: drogen in de droger, chemisch reinigen of bleken.

SUSHI VOOR BEGINNERS: ALLES WAT JE WETEN MOET!
Waar komt die sushi nou vandaan? Wat is het precies? En hoe maak je eigenlijk sushi?

EEN STUKJE GESCHIEDENIS
Sushi bestaat al eeuwen en was eigenlijk een “ongelukje”. Vroeger waren er namelijk weinig manieren om eten lang te bewaren. Een manier om vis goed te houden was om deze te laten fermenteren met rijst. Dit was vooral een populaire manier in Zuidoost-Azië.

Het was pas tijdens de Edo periode (1603 – 1868) in Japan dat de mensen de rijst maar mee begonnen te eten met de vis, ondanks dat deze nog niet helemaal gefermenteerd was. De mensen raakten er al snel verzot op, en probeerden nu ook meer uit de rijst zelf te halen. En ondanks dat er inmiddels meer manieren waren om vis langer vers te houden werd deze methode steeds populairder.

Met name de ietwat zurige smaak die aan de rijst zat was erg geliefd in combinatie met de vis. In de loop der tijd werden de hapjes uit de gefermenteerde vaten steeds kleiner en gevarieerder en ontstond uiteindelijk sushi.

YOHEI HANAYA
De grootste eer wordt echter toegekend aan een straatverkoper in het oude-Edo (nu Tokyo). In 1824 leefde daar een man genaamd Yohei Hanaya met een kleine straattentje waar hij lunch verkocht. Volgens verhalen is hij de eerste geweest die rijst met de hand vormde en afmaakte met een stukje rauwe vis, in de vorm van sushi zoals we die nu kennen. Hij deed dit deels onder druk van zijn klanten die gewoon snel een hapje wilde in plaats van een uitgebreide lunchbox.

De populariteit van zijn eettentje explodeerde en al snel gingen vele andere met zijn idee aan de haal. Vanaf dat moment begon de infiltratie van de moderne sushi binnen de Japanse keuken pas echt, en zou ruim 150 jaar later ook de rest van de wereld kennis gaan maken met sushi.

SUSHI VEROVERT DE WERELD
Ondanks dat sushi dus al eeuwen een bekend gerecht is in Japan duurde het vrij lang voor het de wereld veroverde. De groei begon pas in de jaren 1980 nadat Japanse expats en chefs langzaam verspreid waren geraakt over de wereld en deze traditionele lekkernij van thuis hadden meegenomen. Wij westerlingen waren in het begin nogal huiverig voor al die vreemde ingrediënten zoals zeewier, en de gedachte aan rauwe vis deed ons ook maar al te vaak huiveren.

Toch groeide de populariteit gestaag door. Eind jaren ’80 begon sushi al wat hipper te worden maar werd het met name gegeten door beroemde en/of rijke mensen. Het was een exclusief product dat je alleen in de hipste wijken en restaurants kon halen. Maar zoals zo vaak gaat met dat soort dingen was het juist deze exclusiviteit en het “exotische” welke steeds meer mensen nieuwsgierig maakte naar sushi.

TAKE-OUT
Ook werden er steeds meer varianten bedacht die meer inspeelden op de westerse smaak, denk aan meer gefrituurde ingrediënten en mayonaise. Dingen zoals “take-out” en thuisbezorgen kwamen kijken waardoor mensen het gemak van restaurantgerechten aan huis ontdekten. En niet te vergeten de komst van het internet! In de jaren ’90 kwam het internet meer op waardoor het makkelijker werd om in aanraking te komen met “vreemde” gerechten zoals sushi. Mensen deelden hun ervaringen of locaties waar het te halen viel en steeds meer mensen kregen er toegang toe.

Tegenwoordig zijn de (all-you-can-eat) sushi restaurants niet meer weg te denken uit het straatbeeld, en hoewel de meeste sushi nog met een mes en vork naar binnen wordt gewerkt kan jan-en-alleman het proberen en er van genieten.

DE BASIS
Maar waar bestaat die sushi nou precies uit? In tegenstelling tot wat veel mensen denken heeft de betekenis van het woord sushi niks te maken met vis. In plaats daarvan heeft het te maken met de rijst. Het betekent namelijk “met azijn bereide rijst”. Naast het toevoegen van azijn (welke in Japan vaak met de hand bereidt word door de Sushi Chefs) is er nog een verschil met “gewone” rijst. Zo zijn de korrels vaak korter en dikker en blijven ze wat beter plakken.

De rijst is het meest ondergewaardeerde deel van de sushi en krijgt dan van het gros van de sushi restaurants nog altijd niet de aandacht die het verdient. Maar weet een groot deel van de mensen die het eten de rijst ook nog goed op waarde te schatten en de invloed die het heeft op de beleving van je sushi.

Daarnaast heb je vis nodig, rauwe vis. Dit kan van alles zijn maar enkele van de populairste soorten zijn tonijn, zalm, en inktvis/octopus. En tenslotte wordt er vaak nori, ofwel zeewier, gebruikt. Dit zijn de dunne zwarte/groenige velletjes die gebruikt worden om de sushi te omwikkelen. Nori wordt gemaakt van purperwier en is grote favoriete omdat het veel smaak met zich meebrengt. Wanneer veel mensen denken vis te proeven is het soms juist de nori die je écht proeft. Samen vormen zij de basis voor allerhande varianten sushi.

Bron: The Sushi Times

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Sushisokken blauw, 39-42” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *